luni, 13 octombrie 2008

Marturii ale primilor crestini cu privire la moartea Lui Iisus



Ignatiu Teoforul(aprox.50-115d.Hr.), episcopul Antiohiei- care a fost martirizat pentru credinta sa in Hristos, se confrunta si el in calitate de slujitor al Bisericii cu aceste acuze, cum ca Hristos ar fi murit doar in aparenta, iar in epistola sa catre credinciosii din Smirna, afirma urmatoarele: ,, Pe timpul lui Irod si a lui Pilat din Pont a fost pironit cu adevarat pentru noi cu trupul, din al carui fruct suntem noi din patima Lui cea de Dumnezeu fericita… El a patimit toate acestea ca sa ne mantuim. A patimit cu adevarat, si a inviat cu adevarat, nu cum spun unii credinciosi ca a patimit in aparenta, ei existand in aparenta, si precum si gandesc, asa li se va intampla, pentru ca sunt fantome si draci.” Iata ce inversunat si ce inflexibil este episcopul cu privire la faptul ca moartea lui Hristos a fost una reala din punct de vedere istoric.

Policarp-Episcopul Smirnei lauda credinta filipenilor, in ,,Hristos care a suferit pentru pacatele noastre, mergand pana la moarte…” Acest Parinte Apostolic nu concepea nici el, credinta adevarata, fara a crede in relatarile apostolilor, si in marturisirea lor.

Tertulian(cca.160-220) din cartagina, nordul Africii spune:,, Dar evreii erau atat de exasperati de invatatura Lui… incat pana la urma L-au adus inaintea lui Pilat din Pont, in acelasi timp guvernator roman al Siriei, si prin violenta strigatelor lor impotriva lui, I-a intors acestuia o sentinta dandu-L in mainile lor sa fie rastignit”.

Fiecare crede ce vrea, asa ne-a creat Dumnezeu cu posibilitatea de-a alege, insa Adevarul lui Dumnezeu ramane Adevar, iar pentru acest adevar, milioane de crestini si-au dat viata de-a lungul secolelor.

(Marurii care cer un verdict- Josh Mc Dowell; Iisus din Nazaret-Jacques Schlosser; Pledoarie
pentru Cristos-Lee Strobell; Relatie prin Cuvant-Josh McDowell&Thomas William; Scrierile Parintilor Apostolici-Traducere Pr. D. Fecioru)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Sorin ,bine v-am gasit pe blogul dvs. ,observ ca doriti cu tot dinadinsul sa aduceti la lumina anumite dovezi care sincer nu aduc nici un format de martor nici in privinta mea nici consider a lui Micheline din a carei motivatie a-ti inceput cavalcada de dovezi biblice in ce priveste moartea lui Isus si invierea acestuia .Am intrat pe blogul dvs. cu acest comentariu din anumite motive "multi sunt chemati dar putini alesi" de aceea nu va imbulziti printre cei alesi ci sa lasam ca "mortii sa-si ingroape mortii lor " mai intai si apoi sa actionam caci "dupa faptele noastre ne v-om face cunoscuti "
Probabil modul dvs. de a vedea lucrurile e ...profesional ,al meu e cinic ,de cand am invatat ca am dreptul sa intreb am invatat ca am dreptul sa-mi aleg si raspunsul ; in cazul de fata problema pusa de mine e cu totul unica !
Pentru mine personal ,faptul ca a inviat sau nu Isus NU ARE SEMNIFICATIE ,deoarece eu am transcens ideea mortii prin invatatura lui Isus care a ramas vie si nu prin persoana acestuia ,Pavel o spune cu o retorica aproape inspaimantatoare :"ca daca nu a inviat Isus zadarnica este atunci credinta noastra?" si raspund sub formatul creat de Pavel sub tipar crestinesc da zadarnica ,dar depasind credinta, sfidand moartea deoarece nu exista DUMNEZEUL MORTILOR ci doar A CELOR VII ,astfel nici Isus NU POATE FI AL MORTILOR CI AL CELOR VII adevarul devine intuitiv!
Luandu-ma biblic invierea lui Isus e brusca si lipsita de informatie pe cand inaltarea e aproape inexistenta totul se bazeaza pe o singura marturie :CREZI ?
Aduc in discutie o paralela care nici macar nu poate fi comentata INALTAREA LA CERURI cu ce-a de-a DOUA VENIRE ...pe cand inaltarea se produce in taina ,in liniste cu un numar redus de martori (ca FIU DE DUMNEZEU ,intoarcerea la Tatal dupa indeplinirea misiunii aproape se intampla pe ascuns ?)in comparatie cu a doua venire care va fi vazuta de toata lumea de la apus la rasarit asemenea unui soare ;contrastul nu e doar izbitor dar nu lasa loc la interpretari ;pur si simplu crezi sau nu ?nu exista alta cale ,de aceea cu o dovada a dvs in plus sau in minus situatia nu se schimba cu nimic ,pe cand modul meu de a privi e diferit, pe mine simplul fapt de a crede ca a inviat nu m-a multumit ,credinta nu poate fi "verificata" daca e autentica sau nu , a crede e cel mai simplu lucru de pe lumea aceasta ...crede-ma ,dar pentru mine un Isus viu cu invatatura acestuia ferecata "moarta in insasi crestinismul creat" da acelasi rezultata ca si cand acesta nu ar fi inviat, de aceea insemnatatea data de mine a fost de a invia invatatura lasata si de a descoperi adevaratul secret a acesteia !
multumesc,
voi reveni
SANDU,

Sorin spunea...

Sandule, iti spun bine ai venit pe blogul meu.(sau dk vrei pot sa continui si eu cu formalismul si sa ti spun domnule)
Acuma e adevarat ca si Biblia trebuie luata prin credinta. Dar ce este credinta pana la urma, decat raspunsul omului la Cuvantul revelat.Iar daca acest Cuvant revelat de Dumnezeu, vorbeste de moartea lui Iisus-credinta il va primi.Problema este ca desi Biblia nu este o carte istorica in primul rand ea ramane demna de crezut si ca informatie istorica.Daca ea nu a relatat un eveniment real inseamna ca toate Scriptura si toste cerintele si perceptele ei vor fi puse la indoiala.
Cat despre moartea lui Iisus te as intreba, care sunt dovezile tale pentru a nega realitatea aceasta?
Pentru ca in istorie nu este important ce cred, sau ce simt, ci daca s a intamplat...

Anonim spunea...

Sorine nu jucam sah aici de ce faci rocada spusele mele si ma transpui de pe informatie teologica pe ce-a istorica , daca religia foloseste minunile istoria se foloseste de mituri nu se schimba nimic istoricii si duhovnicii folosesc aceeasi pana si cerneala , daca te-as intreba cata apa exista in continutul unei ploi cu furtuna (nu aproximatii ci gramaj exact)ce mi-ai raspunde?
Eu nu pun problema daca s-a intamplat sau nu ci DACA NU S-A INTAMPLAT ACEL LUCRU ce REPERCURSIUNI are asupra omenirii si asupra fiecarui individ in parte o CREDINTA nascuta doar din urma unei simple informatii istorico-religioase ; o omenire care nu poate nici patrunde nici intelege invatatura lui Isus ,o omenire care se hraneste cu minuni si ritualuri ,o omenire condusa cu indiferenta de capi incapabili , o omenire care nu cunoaste si nu intueste adevarul si nici nu doreste al cunoaste ci doar crede in el!

Sorin spunea...

Fara indoiala daca ma limitez doar la faptul ca un galileean a murit la Ierusalim rastignit acum 2000 de ani, nu voi avea o credinta biblica. Dar daca tin cont ca acestui galileean i-a fost profetita si nasterea, semintia in care se va naste, casa in care seva naste-Casa lui David, a fost profetit si locul unde isi va incepe lucrarea, si cum va intra in Ierusalim, si cum va fi vandut, si cum va fi rastignit, si la fel s-a proorocit despre fapul ca va invia, atunci nu pot decat sa cred in El. El a facut niste afirmatii unice, pretinzand in mod clar si indubitabil ca este Fiul lui Dumnezeu, dar mai ales, a demonstrat prin viata Lui, prin caracterul Lui, si prin lucrarile pe care le-a facut ca El este Hristosul.
Afirmatia ta cu istoria mi se pare exagerata, iar faptul ca pui Biblia pe picior de egalitate cu orice alta carte mi se pare jenant.
Daca ne gandim numai la noul testament-apostolii au predicat si au scris ceea ce au scris, in timpul cand multi dintre martorii lucrurilor despre care au vorbit, erau inca in viata. Crezi ca se mai pocaia cineva la auzul unor minciuni sfruntate? Sau crezi ca primii crestini si-ar fi dat viata pentru niste minciuni?