duminică, 24 februarie 2008
Liderul şi lectura
O trăsătură esenţială a liderului spiritual este pasiunea pe care o poartă pentru lectură. El este omul care îşi propune să crească spiritual şi intelectual, iar aceasta îl „ţine între cărţi”. Căutarea adâncimilor spirituale şi intelectuale pentru sine şi cei pe care îi conduce îl determină să fie preocupat din plin de această lume a cuvintelor scrise. Liderul este în esenţă un „profesor”, un purtător de ştiinţă şi, evident, cel mai bun este acela care studiază toată viaţa lui. Iată de ce obiceiul lecturării nu trebuie să aibă sfârşit în viaţa unui asemenea om.
În cele ce urmează, de-a lungul câtorva zile, vom face o incursiune în lumea conducătorului spiritual pentru a evidenţia valoarea lecturii în viaţa lui şi a celor ce-l urmează:
Ce este studiul
Mai întâi se cere a defini „ce anume este studiul”, pentru aşezarea unei temelii pe care să construim imaginile liderului şi a cărţii aflate în acelaşi cadru, într-o strânsă legătură. Studiul este o experienţă specifică în urma căreia mintea poate să urmeze o anumită direcţie. Această urmare de direcţie este posibilă numai în cazul în care se are în vedere realitatea. Aici putem vorbi despre o anumită ordine pe care o percepe mintea umană, aceasta fiind urmată de procesele gândirii. Desfăşurarea cu concentrare, receptivitate şi în mod reiterat a acestor procese dă naştere unor deprinderi bine fundamentate în gândire.
Evreilor li s-a poruncit prin Moise să scrie Legea pe porţi, pe uşiori şi să o lege la încheietura mâini lor pentru a fi „ca nişte fruntari în ochii” lor. Prin aceasta se urmărea conducerea către anumite tipare de gândire ce aveau să caracterizeze relaţia lor cu Dumnezeu şi semenii lor. Această conducere avea să se realizeze prin repetarea continuă a Legii spre a se păstra mereu proaspătă în mintea lor.
Un alt mod de a defini literatura este prin a spune că ea întrupează idei sau semnificaţii. Este un mod de a cunoaşte realitatea, chiar dacă de cele mai multe ori este subiectivă. În esenţă, literatura este o prezentare interpretativă într-o formă artistică a experienţei umane.( Va urma)
Sas Tobias (Bucureşti)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)