vineri, 3 octombrie 2008

Când eşti ispitit să te retragi în confortul pe care ţi-l aduce obişnuinţa


Obişnuinţa înseamnă a face un lucru fără să-l mai gândeşti. Putem observa peste tot, cum puterea obişnuiţei se răsfrânge în vieţile noastre.
Un frate îi citea surorii sale din clasa I subtitrarea filmului, însă la un momentdat ea a părăsit încăperea, iar el a continuat 10-15 minute să citească cu voce tare. La conferinţe cu slujitorii din conducerea bisericilor, se ridică tot mereu câte unul care spune: dragi fraţi si surori! Dar acolo nici ţipenie de femeie. Şi eu cad deseori în capcanele obişnuinţei. La două săptămâni după căsătorie, am mers în Baia Mare cu un prieten, pentru a-mi cumpăra calculator. Când Nelu mă întreba ceva, răspunsul meu era:,, da dragă.” Când îi explicam ceva, la urmă îl întrebam: ,, înţelegi dragă?” Mi-am cerut scuze în cele din urmă, deoarece reflexul îmi juca feste.Aceasta este putera obişnuinţei.
Când intri în casă, primul lucru pe care-l faci, deschizi calculatorul. În loc să mănânci la masă, îţi duci mâncarea la calculator. Când eşti singur şi trist, din nou calculatorul. Când eşti atacat, fie te retragi în carapacea ta, fie te răzbuni. Când ai pierdut controlul, sticla cu alcool, mancarea, pornografia, violenţa, pot fi volanul cu care virezi pe drumul spre dezastru-un drum departe de cel pe care Dumnezeu îl are pentru tine.
De ce alegem aşa de uşor drumul obişnuinţei? Pentru că firea pământească controlata de Satan, ne dau impresia că suntem în control, iar întronarea propriului eu ne face să urâm să predam acest control lui Dumnezeu. Astfel că pe oamenii din jurul nostru nu-i putem controla, asemenea unor iepuri sălbatici, direcţiile lor sunt aiuritoare lăsându-ne cu sufletul scos. Marea înfuriată a vieţii cu tragediile ei, se revarsă peste ţărmul lumii noastre, iar pierderile din viaţă ne fac să plutim ca o corabie aflată în derivă,şi când viitorul pare sumbru, apelăm la soluţiile omeneşti. Iată ca tastatura o controlăm. Mâncarea, alcoolul, telecomanda, internetul ne dau acea minunată şi iluzorie senzaţie de control.
Nu te retrage în confortul obişnuinţei tale, ci Accepta calea mai grea. Roagă-l pe Iisus sa te duca pe Calea veşniciei.